"El mas de la bella jardinera" de Francesc Todó, a l'Ateneu

Data de l'activitat: 

18/03/2019 - 12:00

L'Ateneu Barcelonès rep en cessió temporal, a mans dels fills de Francesc Todó, l'obra pictòrica "El mas de la bella jardinera" de l'artista tortosí Francesc Todó i Garcia, que va ser un destacat representant de l’avantguarda figurativa de postguerra al segle XX. Am b aquesta peça de gran valor s'enriqueix més el patrimoni artístic de l'Ateneu Barcelonès.

El quadre "El mas de la bella jardinera", un acrílic sobre tela, de 80 x 80, s'exposa en un espai destacat del despatx de presidència de l'Ateneu Barcelonès.

Todó va conrear el gravat, l’escenografia o la il·lustració, però per damunt de tot la pintura. Formà part d’un moviment de recuperació (de restauració, reivin-dicació i reconstrucció) de la pintura moderna que havia vist la seva evolució trencada per la guerra civil i la postguerra franquista.

Des de 1961, any en què Pere Quart, Salvador Espriu, Joan Perucho, Gabriel Ferrater, Carles Barral, Gabriel Celaya,  Jaime Gil de Biedma o José Agustín Goytisolo, entre d’altres, publicaven Homenatge a Todó, poemari dedicat a l’artista i il·lustrat amb els seus propis gravats.

La particular concepció que Francesc Todó ha tingut de la pintura en diferents moments de la seva llarga trajectòria: paisatge de factura postimpressionista, obra d’un marcat ingenuisme que configura part de la producció dels anys 50, l’eclosió en l’obra de les màquines entre 1956 i 1964, obres de la dècada dels 60 amb una capacitat de síntesi que l’apropen a l’abstracció, per a continuar amb el període en què expressa una singular fascinació pels objectes a través de les inconfusibles natures mortes que evolucionaran cap al lirisme, cap a la representació de la seva visó més intima del món i de les coses.

Fes-te'n soci