L’any 2017 ha estat un any de canvis, sobretot de caràcter intern.
Al març van tenir lloc les eleccions als càrrecs de la Junta Directiva, en les quals va guanyar la candidatura presidida, de nou, per Jordi Casassas Ymbert, però que alhora va presentar canvis importants en el seu equip.
La renovació del paviment de la planta principal, refent les rajoles modernistes de Jujol, moltes d’elles trencades i malmeses, i el decameró de les sales de conversa.
També s’han celebrat eleccions als càrrecs de ponents de les seccions que promouen l’activitat cultural de l’entitat, amb una important renovació, sobretot generacional.
Com és habitual en un any electoral, la familiarització dels nous càrrecs i la generació de les noves dinàmiques de treball n’han estat, en gran part, els protagonistes.
Tot i això, l’activitat i els projectes no s’han aturat.
En els aspectes patrimonials, s’ha continuat treballant per difondre i enriquir la col·lecció, com posen de manifest les exposicions permanents temàtiques que mostren fons de l’Arxiu Històric als nous espais expositius a l’entrada de l’entitat, creats l’any 2016. O la restauració i col·locació a llocs públics d’obres pictòriques d’una gran vinculació amb la història de la institució, com el Retrat del Sr. Bea, mestre d’esgrima. O l’ampliació dels fons d’artista, amb una nova peça d’Ignasi Aballí, i l’edició del llibre sobre la història del palau Savassona, escrit per Mateu Barba, l’arquitecte que n’ha dut a terme totes les darreres reformes.
En l’àmbit de la Biblioteca i l’Arxiu, s’ha renovat el catàleg de la Biblioteca, cosa que ha facilitat nous serveis en línia als usuaris de forma personalitzada. I s’han aconseguit dues fites en la preservació de documents: digitalitzar la totalitat de la col·lecció de cintes gravades corresponents a conferències que es van fer a l’Ateneu els anys de la Transició, i digitalitzar el fons Crexells, un dels fons personals més importants de l’Arxiu Històric de l’entitat.
En l’àmbit de la programació cultural, diversos cicles com «L’assalt al cel», «Ateneu al món» o «Dones a la palestra» han protagonitzat els actes més destacables i, sovint, els més concorreguts. Molts dels actes han estat organitzats en cooperació amb altres entitats i, sovint, han esdevingut la base per generar nous convenis estables de cooperació.
Paral·lelament, s’han elaborat unes noves bases per al premi Crexells, que regiran el Premi a partir de l’any 2018, i s’ha donat un nou impuls al Dia de l’Ateneu.
Alhora, la tecnologia s’ha continuat implementant en les diverses facetes de la institució, com mostra el fet que l’any 2017 s’hagi pogut treballar amb la nova eina de gestió de socis, més versàtil i adaptada a la concepció de l’oferta de serveis per Internet, o que els actes de la sala d’actes Oriol Bohigas s’hagin emès en directe, per streaming, i que les visualitzacions de les gravacions en diferit, a través del Canal Ateneu, hagin augmentat un 47%.