Cicle “Can our Cities Survive?/ Poden sobreviure les nostres ciutats?”

Data de l'activitat: 

20/04/2022 - 18:30

Amb aquesta pregunta, l’any 1942 Josep Lluís Sert presentava, en forma de llibre, les seves reflexions entorn de l’habitacle, el treball, el lleure i la circulació en les nostres ciutats. La pregunta segueix essent vigent.

Dimecres 20 d’abril, a les 18:30 h, sala Bohigas
Ciutat, habitatge i salut

Estan les ciutats actuals prou adaptades als nous reptes? Com ha afectat la pandèmia a la vida de les
persones? Quines són les problemàtiques que presenten? Analitzarem la problemàtica de
l’habitatge, la salut, la qualitat de l’aire, l’exclusió social, la sobirania alimentària...

Ens preguntarem com millorar les nostres ciutats per fer-les més habitables i inclusives

Moderadora:
Pilar Conesa. Té més de 20 anys d'experiència en diverses posicions directives en companyies del sector TIC i organismes públics. És la fundadora i directora de Anteverti, empresa que assessora a directius i organitzacions en l'adaptació a nous entorns, innovant i fent ús de les noves tecnologies. És també la Directora del Smart Cities World Congress.

Ponents:
Carme Trilla. Economista i especialista en el sector de l’habitatge i en polítiques públiques d’habitatge, presidenta de la Fundació Hàbitat 3 i col·laboradora de Càritas Diocesana de Barcelona en termes d’habitatge social i inclusió. Fou directora general i secretària d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya.

Mònica Ubalde López,  postdoctoral researcher d'ISGlobal.

Jorge Pérez Jaramillo. Arquitecte de Medellín, Colòmbia, amb pràctica en arquitectura i planejament. Degà de la Facultat d’Arquitectura de la Universitat Santo Tomás. (intervenció online).

Dimarts 3 de maig, a les 18:30 h, sala Bohigas
Ciutat, economia i societat

Com els canvis tecnològics i de model econòmic, juntament amb els canvis energètics i de mobilitat
entre altres condicionen i determinen una nova ciutat econòmicament innovadora, energèticament
sostenible i socialment inclusiva, amb un nou model urbanístic basat en la ciutat compacta i de
barreja d’usos, la ciutat on es possible viure i treballar en un entorn viu i saludable.

En aquesta sessió s’aportaran algunes de les reflexions fetes pel Grup Transversal de la Nova Ciutat, grup promogut
per les ponències de Ciencia i d’Economia de l’Ateneu.

Moderador:
Miquel Barceló Roca. Dr. Enginyer industrial i economista. Director del Màster en Business
Innovation de la UB-IL3. Consultor internacional de districtes urbans innovadors, President executiu de la societat 22@ Barcelona (2004-7), membre del Steering Committee del Global
Institut of Innovation District i autor del llibre Innocities, urbanismo, economia, tecnologia y
cambio social (Amazon. 2020).

Ponents:
Artur Serra. Director adjunt de i2cat i responsable de l'area Tecnologies de la Societat Digital. Director del Grup de Treball sobre Social Innovation de EnoLL. Membre de la European School of Social Innovation. Doctor en Antropologia Cultural por la Universitat de Barcelona. Va iniciar el seu treball etnogràfic a la School of Computer Science de Carnegie Mellon University, analitzant la comunitat de «computer scientists» i l’emergència d’un model de recerca i innovació basat en “design sciences” i en xarxes de labs, model propi de les noves tecnologies. La seva recerca posterior ha estat centrada en el co-disseny i construcció de la tecnoantropologia.

Isabel Sabadí. Directora 22@Network BCN, Llicenciada en administració i direcció d’empreses per la UB, Màster en direcció de màrqueting per la UPF. En els darrers 20 anys ha treballat en empreses innovadores del sector TIME, ha emprès projectes digitals i es va traslladar a Silicon Valley per a liderar un Knowledge Center per emprenedors. Ha col·laborat amb diferents universitats, events i mitjans de difusió de continguts i experiències relacionades amb la innovació, l’emprenedoria i la transformació digital.

Josep Samitier, és Catedràtic d’electrònica i enginyeria biomèdica de la Universitat de Barcelona des de 1994 i director de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) des de 2013, centre de recerca de la xarxa CERCA de la Generalitat de Catalunya. Doctor en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona. En els darrers trenta anys, el Prof. Samitier ha participat i coordinat diversos projectes europeus i nacionals relacionats amb microsistemes integrats i amb dispositius de nanobioenginyeria.
Ha estat subdirector del Parc Científic de Barcelona (2000-2005), vicerector de Política Internacional i d’Innovació de la Universitat de Barcelona (UB 2005-2007), i Rector en funcions de la UB (2008). L’any 2003 el prof. Samitier va ser guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria d’Innovació Tecnològica i el 2020 amb la medalla Narcís Monturiol. Des de 2016 és membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans.

Dimarts 31 de maig, a les 18:30 h, sala Bohigas
Ciutat, urbanisme i sostenibilitat

Com s’adapten les ciutats consolidades als nous reptes de la societat, la descarbonització, el canvi
climàtic, les necessitats d’habitatge assequible, l’emergència habitacional...? Les propostes de nova
urbanització anomenades d’urbanisme tàctic són propostes suficients o calen propostes
urbanístiques de major entitat i més valentes? Cal projectar les ciutats per a les persones. Les super
illes donen resposta als reptes? Cal potenciar processos de participació ciutadana per a escoltar les
necessitats dels habitants i fer propostes més adequades?

Ens preguntarem com s’ha de projectar la ciutat per a donar resposta als grans reptes de la societat
d’avui i de demà.

Moderador:
Sebastià Jornet. President de l'Agrupació d'Arquitectes Urbanistes de Catalunya (AAUC) del COAC. Professor associat del Departament d'Urbanisme i Ordenació del Territori (UPC). Membre del Comitè d'experts per a la reforma de les polítiques d'ordenació territorial i d'urbanisme a Catalunya.

Ponents:
Ramon Gras, Es un investigador en innovació urbana, dissenyador de ciutats, i Enginyer  de Camins, Canals i Ports de Barcelona. Graduat a Harvard on va desenvolupar una investigació sobre criteris de disseny per a districtes innovadors.

Andreu Ulied. Doctor Eng. de Camins, Canals i Ports per l'UPC, i Màster en Urbanisme  per la Universitat de Harvard. Expert en planificació estratègica i estudis d'avaluació d'inversions i polítiques públiques. Dirigeix el curs d'avaluació de projectes urbans i de transports que organitzen els Col·legis d'Enginyers  i d'Economistes de Catalunya des del 2002

Assumpció Puig. Arquitecta i Degana del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. Després d'haver treballat amb Arcadi Pla funda el seu propi despatx el 1983, on ha desenvolupat una pràctica professional diversa  tant per a les administracions com per al sector privat, realitzant projectes d'equipaments escolars, esportius, penitenciaris i culturals, així com espais públics i edificis d'habitatges, tant d'obra nova com de rehabilitació.

 

Fes-te'n soci