Homenatge a Francesc Garriga i Barata

La vetllada poètica dedicada al poeta Francesc Garriga, va acollir una celebració coral amb amants i deixebles de la seva obra a la sala d’actes Oriol Bohigas de l’Ateneu. A banda del mateix autor, van participar en la lectura en veu alta dels seus versos: el periodista Xavier Bosch, el filòsof Bernat Dedéu, els poetes Manuel ForcanoEduard EscoffetNúria Martínez, Miquel Vernis i el professor i editor Marc Romera

Bernat Dedéu va ser l’encarregat d’introduir l’acte dedicat al soci d’honor de l’Ateneu. Puntualitzant que Garriga veu “la literatura no només com un fet del pensament humà sinó com un fet vital d’entusiasme”. Va descriure la seva poesia com a “sentimental i molt sentida” però amb un autor escèptic i enemic de la cursileria. Tot seguit, va introduir la glosa a càrrec del també poeta, Manuel Forcano.

Glossa del poeta

Prèvia al recital, la glossa va començar amb la música de Brahms, preferida del poeta. Forcano va comparar el poeta català amb el llatí Lucreci, en la mesura que tots dos “sobre una matèria obscura, escriuen versos lluminosos”.

 El poeta clàssic escrigué una sola i extensa obra, Rerum natura, centrada a donar explicació a la naturalesa amb criteri epicuri i atomista. Es tracta d’una anàlisi científic però escrit en vers, equiparables a la mel que es posa al remei amarg perquè el nen el begui.

En aquest sentit, és on Forcano enllaça ambdós poetes, doncs la matèria obscura de Garriga és la inexorabilitat de la vida, facilitada a través del vers. Amb 82 anys, el poeta “inclassificable” i “reivindicat” català té 13 llibres publicats, tots breus i conformats per poesies també breus, de llenguatge nu i sense títol. En la seva trajectòria es destaquen les següents 3 grans etapes:

En primer lloc tenim l’obra primerenca, escrits als anys 60 a Sabadell. Amb una constant presència de la preocupació sobre el paper del llenguatge com a font de malentesos i silencis. És on trobem obres com Entre el neguit i el silenci de 1959.

En la seva segona etapa de llibres publicats a Barcelona durant els 90 segueix cultivant el seu llenguatge “auster i incisiu” a reculls com: Els colors de la nit (1959), Setembre (1992) o Els sorrals del silenci (1995). Es caracteritzen per una presència obsessiva de l’altre, que “permet llegir en clau amorosa”.

Finalment, els 6 llibres publicats a partir de l’any 2000 suposen el seu reconeixement merescut amb guardons tan destacats com el Premi de Poesia Catalana Carles Riba. D’aquests Forcano en destacà quatre.

Pel que fa La nit dels peixos de l’any 2005, veiem “un poeta que vol allunyar-se de les passions viscudes al llarg de la vida a través de l’onirisme”. S’exposa “com se sent perseguit per allò inconegut i es pregunta com i qui serà la mort”. Per altra banda, Camins de serp (2009) és considerat com a dur, colpidor i té un “pessimisme murri davant la vida”, tot aprofundint en el sentiment “d’estafa”.

Així com Ragtime (2011) comença l’inventari dels fets de la vida davant una mort propera però no hostil que s’acaba a Tornar és lluny (2013). En aquest últim, guardonat amb el Carles Riba, fa un poemari de 56 peces amb una “elegància antiretòrica i irònica”.

Manuel Forcano va acabar la seva glosa descrivint Garriga com a “perplex, savi, vitalista i amarg que s’interroga i no ens dóna cap resposta, perquè no n’hi ha”. “Desmitificant en minúscules el mite del silenci”.

Com a tast dels poemes llegits a la vetllada, en destaquem aquest extret de Setembre, recitat per Bernat Dedéu:

establirem diàleg cos a cos

i cor a cor redimirem els dies
de la tristesa, sobre llits de fonda.

acolorida i tot, serà, la nostra,
pel•lícula pobríssima.
serà, però, la nostra,
i els dits esgarrapant la freda esquena
seran els nostres, i el calfred final,
la nostra esgarrifança.

després retornarem, cap cots, al tràfec
de la ciutat, i esbandirem el tedi
de cada pla, descabdellant promeses
per enllaçar esperances i records.

els crèdits signaran els personatges
tu, jo, la nit,
i el pànic a trobar-nos massa sols.

Afegeix un nou comentari

Inicieu sessió per a enviar comentaris

Fes-te'n soci

Galeria de fotografies a Flickr

  • Presentació de l'acte a càrrec de Bernat Dedéu.
  • Francesc Garriga i Barata.
  • Presentació de l'acte a càrrec de Bernat Dedéu.
  • Participants a l'acte d'homenatge a Francesc Garriga i Barata.
  • Participants a l'acte d'homenatge a Francesc Garriga i Barata.
  • Participants a l'acte d'homenatge a Francesc Garriga i Barata.
  • Presentació de l'acte a càrrec de Bernat Dedéu.
  • Participants a l'acte d'homenatge a Francesc Garriga i Barata.
  • Francesc Garriga i Barata, Bernat Dedéu i Núria Martínez.