Cicle “Horitzó 2020: el projecte del catalanisme polític en l’horitzó de l’Europa del 2020”

La sisena taula rodona sobre el futur del catalanisme polític en l’horitzó de l’Europa 2020 posa punt i final a un cicle de debats. Els ponents convidats a la última sessió han estat el catedràtic d’economia a la UB i president del Consell Assessor de la FCE, Antoni Castells; el responsable de Relacions Polítiques i Institucionals de l’ANC, Pere Pugès; i la catedràtica de la UOC i del Collège d’Études Mondiales de París, Imma Tubella. El moderador de les ponències ha estat l’assessor polític i de comunicació, Antoni Gutiérrez-Rubí.

Antoni Castells ha apostat per dur a terme una clara renovació del catalanisme polític i ja que, segons el seu punt de vista, el projecte polític del catalanisme es va esgotar després de l’aprovació de l’Estatut. També s’ha referit al context actual de Catalunya i s’ha mostrat partidari d’avançar per arribar a la situació en la qual l’Estat no tingui cap altra opció que autoritzar un referèndum. 

Pugès ha optat per explicar un conte a l’audiència per descriure des del present el context català l’any 2020, posicionant-se en una Catalunya amb estat propi. Ha augurat com seria la relació amb Espanya, la situació dels partits polítics, com s’estarien creant les estructures del nou estat, etc.  

El darrer torn de paraula ha estat per Imma Tubella que ha contextualitzat l’horitzó 2020 en un moment de canvi radical de la idea d’estat-nació que es derivà de la Pau de Westfalia. Ha descrit el procés que està vivint Catalunya des de la perspectiva dels moviments rizomàtics en xarxa, descentralitzats i en els quals la generació més jove adquireix un rol determinant. 

El moderador ha tancat la sessió amb un breu poema de Joan Brossa: 

“Caminant, caminant, caminant, només així arribo a l’horitzó”

D’aquesta manera es posa el punt i final a un cicle de sis taules rodones que pretenia promoure el debat i la reflexió al voltant de la renovació i la redefinició del catalanisme polític, fugint de la visió a curt termini i intentant enfocar la qüestió més a llarg termini. La Fundació Catalunya Europa ha co-organitzat el programa amb el Centre d’Estudis Jordi Pujol i la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès. 

Data: 

12/12/2013 - 19:00

Sala: 

Accés: 

Obert

Organitzador: 

Fundació Catalunya Europa i Centre d’Estudis Jordi Pujol, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Afegeix un nou comentari

Inicieu sessió per a enviar comentaris

Fes-te'n soci

Actes relacionats