Què va suposar l’edició d’Els altres catalans, de Paco Candel

Data de l'activitat: 

03/03/2014 - 19:30
50è aniversari de l’edició d'Els altres catalans

El proper dilluns 3 de març tindrà lloc l'acte commemoratiu del 50è aniversari de l'edició d'Els altres catalans, de Paco Candel, organitzat per l'Ateneu Barcelonès i la Fundació Paco Candel. L'acte, a les 19.30 hores, a la sala Bohigas de l'Ateneu, és obert a tothom.

Hi participaran: P. Manuel Pousa (pare Manel); Josep Martí Gómez, periodista; Lluís Cabrera, president de l’associació Els Altres Andalusos, i Pere Baltà, president de la Fundació Paco Candel. Moderada: Ramon Alcoberro, bibliotecari de la Junta Directiva de l’Ateneu Barcelonès.

Publicat per primera vegada l’any 1964, aquest assaig va tenir un gran ressò i un fort impacte social pel plantejament d’una situació que fins aleshores no havia estat tractada d’una manera oberta, la immigració que va rebre Catalunya durant els anys seixanta. Els altres catalans s’ha convertit en un document històric sobre la immigració a Catalunya que, cinquanta anys després, torna a tenir plena vigència.

Francisco Candel Tortajada

Va néixer el 31 de maig del 1925 a Casas Altas, Racó d'Ademús, al País Valencià, un poblet de muntanya, des d'on va emigrar quan era un nen de dos anys amb els seus pares. Va viure a les Cases Barates del grup Eduardo Aunós, que ja no existeixen i que inspirarien el seu gran llibre Donde la ciudad cambia su nombre.

Les mans de Paco Candel a la màquina d'escriure Va estudiar a una escola del temps de la República de la qual sempre ha conservat molt bon record. Aquesta experiència l'ha reflectida en un dels seus llibres, Les meves escoles, com també ha fet amb les vivències de la guerra civil: els bombardeigs que surten a Han matado un hombre, han roto un paisaje, o la crema de les esglésies de Port i Can Tunis a Història d'una parròquia i Crònica informal, sentimental i incompleta (1936-1986), que va ser l'inici d'una autobiografia.

Sempre ha afirmat que no és un escriptor en català, però que se sent molt català. No es un català de naixement, sinó de sentiments.

Fes-te'n soci