María Luz Morales, a l'Ateneu

Data de l'activitat: 

30/05/2016 - 12:00

La Biblioteca de l'Ateneu Barcelonès acull una exposició sobre la periodista, María Luz Morales, que ha estat organitzada per l’Observatori Cultural de Gènere. La mostra, oberta a tothom, es podrà visitar fins al 23 de Juny.

La periodista María Luz Morales (1898-1980) va ser pionera en molts aspectes a la Catalunya de la primera meitat del segle XX, i es va convertir en la primera dona de tot l'Estat que va dirigir un diari (La Vanguardia).

Nascuda a A Coruña, Maria Luz va arribar a Barcelona amb 12 anys i va viure una època difícil i molt convulsa.

El 1936, en plena Guerra Civil, La Vanguardia va ser confiscada per la Generalitat i un comitè obrer va escollir Morales com a directora. Aquest pas per la direcció del diari, durant vuit mesos, va marcar, en gran mesura, la resta de la seva vida. 

La victòria franquista de 1939 la va portar a romandre 40 dies empresonada en un convent de Sarrià. La dictadura feixista també la va privar de la seva condició de periodista i, per superar-ho, va haver d'escriure amb pseudònim.

Morales va ser una pionera que va escollir els temes de la moda i el cinema, en els quals els periodistes masculins no tenien interès en aquella època. Culta i progressista, va viure un exili interior pel fet de ser dona i d’aquella època. 

Dels records escrits sobre ella, s’apunten les hores que va passar a la biblioteca del mateix Ateneu, del qual en va ser sòcia gairebé tota la vida. La passió per l'Ateneu es va traduïr en una cessió de la seva col·lecció personal de llibres, formada per 1.280 volums.

Directora de la revista El Hogar y la Moda amb només 23 anys, María Luz Morales també va tenir moltes inquietuds intel·lectuals i va estar en contacte amb personatges destacats com  ara: Marie Curie, Gabriela Mistral, i Federico García Lorca.

Fes-te'n soci