L’Ateneu Barcelonès recupera l’Espai Rogent per preservar el seu patrimoni bibliogràfic

Data de l'activitat: 

14/01/2021 - 12:00

L’Ateneu Barcelonès ha reformat, adequat, restaurat i transformat l’Espai Rogent, un àmbit històric dissenyat per l’arquitecte Elies Rogent al segle XIX, en una Biblioteca Patrimonial. Aquestes obres han estat possibles gràcies al finançament del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Fundació La Caixa.

D’aquesta manera, l’Ateneu ha recuperat una part del conjunt construït del Palau Savassona, a la planta baixa, en situació de lloguer extern des de fa dècades.

Amb la remodelació s’ha creat un espai d’arxiu amb armaris compactes amb una capacitat de 40.000 a 45.000 volums, en condicions d’especial protecció, per a la conservació d’aquest valuós fons històric de l’Ateneu Barcelonès.

L’Espai Rogent s’ha rehabilitat com a sala diàfana, amb unitat estètica i la dignitat d’un espai patrimonial. A més s’ha adequat el nou espai als requeriments tècnics necessaris pel manteniment i preservació en condicions òptimes del fons documental de la Biblioteca patrimonial de l’Ateneu Barcelonès.

El projecte s’ha completat amb la impermeabilització exterior del conjunt de la nau, la protecció contra incendis amb extinció automàtica de gasos inerts, i la climatització amb control de temperatura i humitat.

Paral·lament, s’ha habilitat la connexió entre el nou Espai Rogent i els espais de treball de l’equip de bibliotecaris de l’Ateneu Barcelonès, situats a plantes superiors, a través d’un ascensor.

I s’ha preservat el patrimoni vegetal del jardí, fent‐lo compatible amb la recuperació dels espais històrics ubicats sota al jardí.

 

Vídeo sobre el nou Espai Rogent

Nota de premsa 

 

Fes-te'n soci