Cicle "Futur(s)"

Data de l'activitat: 

01/09/2016 - 12:00

Reprenem el cicle Futur(s), organitzat per l’Obra Social “la Caixa” i l’Ateneu Barcelonès, que té com a objectiu proporcionar una base de discussió sobre com podrien ser els propers anys i dècades.

Al llarg de sis jornades, s’abordarà el present i el futur de la salut, la sobirania alimentària, la neurociència i l’educació, el món laboral, les ciutats, i de la recerca en genètica, amb experts d’aquests sis àmbits. 

Des del 15 de setembre i fins al 24 de novembre, experts internacionals participaran en les sis sessions de Futur(s), que es realitzaran al Palau Macaya de l’Obra Social “la Caixa” i a l’Ateneu Barcelonès on abordaran alguns dels grans temes dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

En un context on les incerteses semblen multiplicar-se, és necessari recórrer a l’evidència científica en una gran varietat de camps per poder, almenys, albirar quins poden ser els camins a seguir per assegurar l’estabilitat, el desenvolupament sostenible i el benestar de les generacions presents i futures, aprenent del saber acumulat per les generacions passades. Les sis sessions del cicle Futur(s) es realitzaran al Palau Macaya de la Obra Social “la Caixa” i a l’Ateneu Barcelonès,  i seran presentades i moderades per Lluís Reales, periodista i professor de la UAB.

En elles, s’abordaran alguns dels grans temes dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, analitzant el present i fent una prospectiva de futur al voltant de l’impacte del canvi climàtic sobre la salut dels humans; la seguretat

alimentària i el dilema entre proximitat i globalització per eradicar la fam al món; les noves tecnologies i el cervell humà; les relacions laborals i el treball en el nou context econòmic; la necessitat de construir ciutats sostenibles i que garanteixin la bona salut i el nivell de vida dels ciutadans; i sobre els límits tècnics i ètics de la recerca en genètica, en una última sessió que tancarà el cicle. Aquest és el segon cicle Futur(s) que realitzen conjuntament Obra Social ”la Caixa” i l’Ateneu Barcelonès, després del que es va celebrar durant la tardor de 2014.

Ateneu Barcelonès.
Dijous 15 de setembre, a les 19 h

Com aturar el canvi climàtic i protegir la salut humana?
Amb Josep Maria Antó, Director científic de ISGlobal i María P. Neira, Directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de la OMS.

El canvi climàtic agreuja les condicions de la pobresa en determinades zones del planeta. A la manca d’aigua i de collites se suma la proliferació de malalties avui encara sense aturador, provocades per l’escalfament del planeta i les migracions per raons econòmiques i polítiques. El món desenvolupat ha d’“exportar” salut mentre, de fet, està “important” patologies que no li eren habituals.

Palau Macaya de l’Obra Social “la Caixa” [Inscripcions]
Dijous 29 de setembre, a les 19 h

Globalització o proximitat per eradicar la fam al món?
Amb Gustavo Duch, escriptor i coordinador de la revista Sobirania Alimentària, i Pascal Kosuth, Director a Agropolis Foundation.

La sobirania alimentària planteja tornar el consum a la proximitat per retrobar equilibris que la producció a l’engròs ha lesionat. Però la globalització de l’agroindústria ha permès que bona part de la població mundial tingui accés a l’alimentació. Això pot ser un dilema o una solució.

Ateneu Barcelonès
Dijous 20 d’octubre, a les 19 h

La tecnologia transforma el cervell humà?
Amb Manfred Spitzer, Catedràtic de Psiquiatria i especialista en Neurociència i Neuroeducació. Director de la Clínica Psiquiàtrica d'Ulm, Sttutgart.  Presentat per: Lluís Reales, periodista i professor de la UAB.
La neurociència és el camí de coneixement sobre la naturalesa humana que ofereix avui més interrogants. Alhora és el que més pot influir sobre diferents disciplines, entre elles l’educació, plantejada en un món on regnen les aplicacions tecnològiques.

Palau Macaya de l’Obra Social “la Caixa” [Inscripcions]
Dijous 3 de novembre, a les 19 h 

La fi del treball per a tothom?
Amb Fausto Miguélez , Catedràtic de Sociologia de la UAB, i Esteban Martínez, Doctor en Sociologia del Treball a la Université Libre du Bruxelles. Presentat i moderat per: Lluís Reales, periodista i professor de la UAB.
L’imparable auge de les tecnologies i la pressió cruel del sistema estan expulsant del mercat de treball sectors de la societat que tenen molt difícil de tornar a inserir-s’hi. Potser l’economia col•laborativa i les noves organitzacions del treball siguin, en part, una solució.

Ateneu Barcelonès
Dijous 10 de novembre, a les 19 h 

Són possibles les ciutats sostenibles? 
Amb Jordi Portabella, Director de l’Àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Zaida Muxí, Doctora arquitecta i professora d'Urbanisme a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i Mario Giampietro, Professor d’ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (UAB). Presentat i moderat per: Lluís Reales, periodista i professor de la UAB.

La ciutat serà aviat l’habitat de la major part de la població del planeta. No podem saber com seran les mega-ciutats d’al•luvió que estan naixent ara. Però sí podem saber com haurien de ser: sostenibles no només quant a recursos i medi ambient, sinó també pel que fa a la qualitat de vida dels ciutadans.

Palau Macaya de l’Obra Social “la Caixa” [Inscripcions]
Dijous 24 de novembre, a les 19 h 

Quins límits per a les manipulacions genètiques?
Amb  Salvador Macip, Professor de Biologia Molecular i Cel•lular a la Universitat de Leicester i Núria Terribas, advocada, directora de la Fundació Víctor Grífols. Presentat i moderat per: Lluís Reales, periodista i professor de la UAB.
Quins efectes tindrà la tecnologia del futur i els grans avenços en medicina que s’estan fent a la nostra vida i, especialment, en la nostra salut? Serem capaços de reescriure el genoma humà o d’escriure’l de zero? Podríem arribar a ser ‘humans a la carta’? Hi ha d’haver límits ètics en el desenvolupament de les noves tecnologies en medicina? Quins? Com i qui els hauria de regular? En quin context cultural ens movem i on hi ha el límit del que és èticament acceptable?

*Aforament limitat. És imprescindible accedir a les activitats amb entrada (gratuïta).  Pots obtenir-la a través del web www.palaumacaya.com o al punt d’atenció del Palau Macaya. Per a les activitats realitzades a l’Ateneu Barcelonès no és necessària inscripció.

Tags: 

Informació d'interès

Fes-te'n soci