L’Ateneu Barcelonès homenatja al pintor Alfons Borrell

Data de l'activitat: 

25/05/2021 - 09:00

Aquest mes de juny de 2021 es compleix el 90è aniversari del naixement del pintor Alfons Borrell i el mes d’octubre es complirà el primer aniversari del seu traspàs. Borrell, un dels pintors catalans més rellevants de la segona meitat del segle XX, és l’autor del magnífic mural, pintat l’any 2010, que presideix el vestíbul de la Sala Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès, on es celebraran els actes d’homenatge. L’artista el regalà a l’entitat amb motiu de la reforma integral de la seva seu i es convertí de seguida en una de les intervencions artístiques més destacades realitzades a l’edifici durant les darreres dècades.

Tenint en compte la rellevància artística de la trajectòria d’Alfons Borrell i l’estret lligam que mantenia amb l’entitat a través d’aquesta obra, l’Ateneu Barcelonès ha volgut organitzar un homenatge a la seva figura. Els actes previstos han estat possibles gràcies a la col·laboració i la implicació directa dels amics i la família de l’artista que, coordinats per l’historiador de l’art Bernat Puigdollers, ponent de la Secció d’Arts Visuals de l’Ateneu Barcelonès, i amb el suport incondicional de la nova junta directiva de l’entitat, han fet possible la organització d’un cicle d’activitats que vol recordar, homenatjar i reivindicar la seva vàlua artística però també la seva vessant més humana.

Alfons Borrell (Barcelona 1931 - Sabadell 2020) és un dels màxims exponents de l’abstracció lírica a Catalunya i és creador d’una extensa obra de gran capacitat expressiva, personal i emotiva. Nascut a Barcelona el 1931 però establert a Sabadell des de petit, Alfons Borrell es va formar als anys cinquanta amb Hermen Anglada Camarasa a Mallorca i a l’Escola de Belles Arts de Barcelona.

El 1960 va formar part del Grup Gallot, un col·lectiu creat a Sabadell que practicava una sèrie d’accions a mig camí entre l’action painting i l’automatisme surrealista que qüestionaven els límits de l’autoria i del mitjà pictòric. El 1971, va participar en la creació de la Sala Tres de Sabadell. Molt amic de Joan Brossa i d’artistes com Perejaume, al llarg de la seva extensa trajectòria, la seva abstracció pictòrica s’ha anat consolidant com un corpus expressiu de gran intensitat i solidesa. Partint de simetries i abstraccions gestuals, la seva obra ha experimentat una progressiva simplificació. Amb grans superfícies monocromes –el color hi té un protagonisme estructural– sovint centrades en una sola figura geomètrica o en un signe gràfic de mesura o acotació, el lirisme i l’austeritat despleguen una pintura més propera al paisatge interior o introspectiu que no pas a la voluntat de representació.


Cicle d’activitats:

2 de juny, 18.30h, Sala Oriol Bohigas 
Estrena de "M'agradaria ser color", un documental de Toni Moreno. Estrena de la peça musical "Blau Mar", de Benet Casablancas, interpretada al piano per David Casanova.

L'acte consistirà en l’estrena d'un documental inèdit de Toni Moreno, filmat poc abans del traspàs de l’artista. El documental aprofundeix en el món artístic de Borrell a través del seu testimoni directe. En acabar la projecció del documental, es durà a terme una taula rodona evocant la figura de Borrell en la qual hi participarà Toni Moreno, autor del documental, Maria Josep Balsach, Directora de la Càtedra d’Art i Cultura Contemporanis de la Universitat de Girona, Manuel Guerrero, crític d’art i Bernat Puigdollers, historiador de l’art i ponent de la Secció d’Arts Visuals.

Culminarà l'esdeveniment l'estrena de la peça musical inèdita "Blau Mar", obra del compositor Benet Casablancas, de la mà del pianista David Casanova. Casablancas, que mantenia una estreta amistat amb l’artista, va compondre aquest Haikú musical, molt breu però de gran intensitat.

12 de juny, 12.30h, La Pahissa del Marquet, Castellar del Vallès
Visita a l’exposició “ALFONS BORRELL A QUATRE MANS. Llibres d’artistes i projectes”

Visita, a càrrec d'Ester Xargay, de l'exposició "ALFONS BORRELL A QUATRE MANS. Llibres d'artistes i projectes", un homenatge a l’artista sabadellenc en el nou equipament La Pahissa del Marquet de Castellar del Vallès. S’hi exposen obres del pintor fetes a quatre mans amb poetes, artistes, músics i arquitectes, com ara Jordi Alcaraz, Vicenç Altaió, Joan Brossa, Manuel Guerrero, Josep M. Mestres Quadreny, Perejaume, Jordi Rosés, Joaquim Sala-Sanahuja, Roser Saus, de SausRibaLlonch arquitectes, Fundació La Mirada, Les Edicions del Terme, Origami arts, Tinta Invisible, entre d'altres.

L’acte consistirà en una visita a l’exposició a càrrec d’Ester Xargay, directora del centre, seguida de la presentació de les edicions TINTA INVISIBLE, llibres d’artistes i obra gràfica i d’una acció artística i lectura a càrrec de Marta Darder.

16 de juny,18.30h, sala Oriol Bohigas 
Lectura poètica en homenatge a Alfons Borrell

Tal com demostra l’exposició organitzada a La Pahissa del Marquet, Alfons Borrell va mantenir una estreta relació amb un ampli ventall d’artistes i escriptors. Per aquest motiu, la Secció d’Arts Visuals i la Secció de Literatura de l’Ateneu Barcelonès s’han unit per organitzar una lectura poètica en homenatge a Alfons Borrell.

L’acte serà conduit per Bernat Puigdollers i Ivet Zwatrzko, ponents de les seccions d’Arts Visuals i Literatura de l’Ateneu. I els poetes participants són: Vicenç Altaió, Lluís Calvo, Antoni Clapés, Joaquim Sala-Sanahuja, Víctor Sunyol, Ester Xargay i Perejaume, que realitzarà una acció artística. A més, Nú Miret dirà poemes de Joan Brossa.

Personal relacionat: 

Fes-te'n soci