L’Ateneu Barcelonès estrena la nova Secció de Feminismes

Data de l'activitat: 

31/05/2021 - 09:00

La nova Secció de Feminismes

L’Ateneu Barcelonès dóna el tret de sortida a la nova secció de feminismes, que tindrà l’objectiu de debatre sobre els principals reptes dels feminismes que demanen solucions immediates. Amb aquesta iniciativa, l’entitat vol esdevenir un fòrum per l’intercanvi d’idees en un dels reptes més actuals, però també vol recuperar el seu llegat històric, ja que va ser en aquesta institució on pioneres del feminisme a Catalunya com Carme Karr van fer les primeres conferències sobre el tema pels volts de 1910.

Els corrents feministes són un dels grans temes que ha ressorgit aquest segle XXI. Posant sobre la taula temes d'agenda com la visibilització de les cures, la necessitat de nous lideratges femenins, la igualtat salarial, el llenguatge inclusiu, el debat sobre el gènere o la necessitat d'una major interseccionalitat amb les lluites antiracistes, decolonials i ecologistes. “L’Ateneu no podia restar aliè a aquestes discussions” comenta Araceli Bruch, impulsora de la tertúlia ateneística “Dones a la Palestra” i principal promotora de la nova secció.

La nova secció pretén donar un espai de debat a totes aquestes qüestions, així com posar en valor figures històriques de l'organització en el camp feminista, com poden ser Montserrat Roig, Maria Mercè Marçal o la mateixa Carme Karr. A més, també s'organitzaran tallers de formació i grups de lectura crítica per a sòcies i per al públic general.

La creació de la secció va en la línia dels compromisos de la nova junta directiva de l’Ateneu Barcelonès, encapçalada per Isona Passola, que el passat mes de març es va convertir en la primera presidenta de l’entitat en els seus més de 160 anys d’història.

La secció iniciarà la seva activitat a Twitter i Instagram, amb el nom @abfeminismes en ambdós casos i s’espera que organitzi els primers actes a la tardor.

La seva primera gestora, Ariadna Romans

Ariadna Romans ha estat escollida com la nova gestora de la Secció de Feminismes. Ariadna és politòloga per la Universitat Pompeu Fabra i estudiant de Filosofia a la Universitat de Barcelona. Actualment és consultora de comunicació política a Ideograma i és membre de la comissió mixta de la Càtedra ideograma-UPF.

Ha presidit la prestigiosa associació juvenil deba-t.org i ha treballat, entre altres, a la Representació de la Comissió Europea a Barcelona i a l’Espai Societat Oberta. A nivell d’activisme, participa en iniciatives com l’European Youth Parliament, el programa Young Mediterranean Voices o la comunitat Algorights. En tots aquests àmbits ha impulsat una feminització de l’espai i la temàtica, tant a nivell de contingut com de mesures correctores de desigualtats sistèmiques. A això cal sumar-li la seva experiència com a col·laboradora de la Secció de Filosofia de l’Ateneu Barcelonès entre 2018 i 2019.

“Vull contribuir a la feminització de l’Ateneu Barcelonès, posant en valor la tasca històrica feta per grans feministes catalanes i fent que la institució es converteixi, també, en la casa de la reflexió dels debats actuals dels feminismes”, afirma Romans.

Personal relacionat: 

Fes-te'n soci