Contra-diccions. Un foc creuat sobre el món contemporani

Audio

Diuen que parlant la gent s’entén i que el diàleg és una de les millors armes que té l’ésser humà. Així ho defensa l’arquitecta Beth Galí, i per això és una de les grans defensores de l’art de la conversa, una activitat que ha volgut desenvolupar en el seu darrer llibre ‘Contra-diccions’. Un recull d’alguns debats contemporanis entre intel·lectuals de diferents perfils. Va presentar el llibre a l’Ateneu Barcelonès acompanyada de Pere Portabella, Isona Passola, Gemma Sendra i Ramón Folch.

El capitalisme, la desafecció política, la globalització o la relació Catalunya-Espanya són temes centrals del debat públic i de la preocupació ciutadana del moment. Beth Galí, després d’una entrevista amb Noam Chomsky en la que es va adonar que la transmissió oral era la més directe i encertada que existeix, va decidir traspassar el debat a unes pàgines de llibre. 14 trobades amb intel·lectuals de diversos perfils que conversen sobre la situació del moment recollides amb el títol ‘Contra-diccions’.

La crisi econòmica com a eix central del debat contemporani

En qualsevol cafè, parc o racó de la ciutat podem trobar persones que discuteixen sobre la situació de crisi actual. Cada una d’elles expressa el seu malestar, s’arrisca a encertar el què passarà o fins i tot intenta explicar quina creu que és la millor solució. Però la veritat és que ningú ho té del tot clar, el més important, però, és que el diàleg i la discussió estan oberts. Pere Portabella té una visió crítica de tot plegat, i per això defensa que ens trobem en una situació precària de desconcert global.

“El economistes que treballen pel govern, no són economistes, fan propostes i decideixen políticament només per sortir del pas”, comentava Portabella. La seva crítica cap als estrats polítics es tradueix en un malestar que el porten a pensar que els polítics són els únics responsables de tot el que ha passat, i que l’únic positiu que emergeix de tot això és aquesta intel·ligència col·lectiva que es troba als carrers i que comprèn persones de totes les edats.

Gemma Sendra, amb una actitud encara més dura, pensa que és necessari construir un sistema totalment nou. “Hi ha moments en la vida que cal ser radical, aquest n’és un”, assenyalava al jardí de l’Ateneu on es va presentar el llibre de Beth Galí. Aquesta construcció del nou sistema, sota el seu parer, cal que es forgi sobre uns ideals d’esquerres que permetin fer les coses de forma ‘justa, necessària i sostenible’. Issona Passola es mostrava més en contra d’aquesta radicalitat i per això defensava que cal trobar la manera de canviar el que es pugui però dins l’estat actual, sobre unes bases de ‘transparència, regeneració democràtica i modernització’.

El debat independentista

Però, tot i que Passola es mostrava menys rupturista i més dialogant a l’hora de reflexionar sobre el tema del capitalisme i la crisi econòmica, el seu diàleg va canviar per complet al pronunciar-se sobre les relacions Catalunya-Espanya. Una Isona Passola, ara si, molt més rupturista i partidària del canvi radical. “La independència és la única manera de tornar a entendre’ns amb Espanya”, assenyalava.

“Cada cop que hem tingut llibertat política hem demanat una estructura de poder similar a l’estat, però hem tingut pocs moments de llibertat”, va dir Passola volent recordar que en cap cas es tracta d’un tema polític o ciutadà nou. De la mateixa manera que creu que han faltat moments de llibertats polítiques i socials, també defensa que les relacions de Catalunya amb la resta de l’estat han crescut envoltades d’atacs i de defenses. “Al nostre país li costa construir perquè l’estratègia històrica ha estat defensiva, sempre ens hem hagut de defensar dels atacs”, justificava.

Com li passa a la majoria de ciutadans que busquen un millor futur pels seu país i que veuen en el descontent una oportunitat per aconseguir la independència, Pere Portabella es mostrava content per l’horitzó que, deia, sembla que s’estigui obrin per primer cop en el cas de la llibertat catalana.

Crítica també amb la classe política espanyola Passola acabava: “La única manera de fer caure la casta depredadora que està al poder (de l’estat espanyol) és amb la independència de Catalunya, el millor favor que podríem fer a Espanya”.

Data: 

18/07/2013 - 19:30

Sala: 

Tipologia: 

  • Activitats externes

Accés: 

Obert

Organitzador: 

Editorial RBA

Afegeix un nou comentari

Inicieu sessió per a enviar comentaris

Fes-te'n soci