Projectes cooperatius

La Biblioteca participa a diversos projectes cooperatius, fruit de l’interès de la institució d’obrir els seus fons i formar part de la xarxa de biblioteques i arxius de Catalunya o l’Estat.

Projectes de digitalització de fons i col·leccions

Logo Google Books
L’Ateneu Barcelonès va signar un conveni de cooperació amb la Biblioteca de Catalunya i Google amb l'objetiu de digitalitzar la totalitat dels fons de llibres i fullets de la Biblioteca que estiguessin lliures de drets d’autor. D’aquestes obres es van obtenir còpies digitals a les quals es pot accedir lliurement a través del cercador de Google i del catàleg de la Biblioteca de l’Ateneu.
Logo Memòria Digital de Catalunya
La Memòria Digital de Catalunya és un repositori cooperatiu que conté, en accés obert, col·leccions digitalitzades relacionades amb Catalunya i el seu patrimoni. L'Ateneu Barcelonès hi participa amb 6 col·leccions: manuscrits, fullets, incunables, llibres del s. XIX, llibres del s. XVI i les imatges de la 1a Guerra Mundial
Logo ARCA
ARCA és un portal d'accés obert que inclou publicacions periòdiques tancades que han estat representatives dins la cultura i la societat catalana. És un dipòsit cooperatiu de preservació digital impulsat per la Biblioteca de Catalunya amb el suport del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC). 
Logo Biblioteca Virtual Prensa Histórica
La Biblioteca Virtual de Prensa Histórica és el resultat del procés de digitalització cooperativa del Ministerio de Cultura, la xarxa de Bibliotecas Públicas del Estado i altres institucions entre les quals es troba l’Ateneu Barcelonès.
Logo Càtedra Màrius Torres
El projecte neix de la col·laboració entre l’Aula Màrius Torres i la Universitat de Lleida, i és impulsada per un grup de professors del Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la UdL, dedicats a l’estudi de la literatura catalana contemporània i interessats en l’aplicació de les noves tecnologies a la conservació i difusió del patrimoni cultural. S’hi poden trobar diverses revistes digitalitzades de la col·lecció hemerogràfica de l’Ateneu.
Logo COFRE
COnservem per al Futur Recursos Electrònics (COFRE): Com a responsable de la preservació del patrimoni bibliogràfic a Catalunya, la Biblioteca de Catalunya ha creat un repositori que garanteixi la perdurabilitat dels documents digitals. L’Ateneu participa en el projecte amb tots els objectes digitals generats de la participació a diversos projectes de digitalització.

 

Projectes de promoció de la lectura, fons i col·leccions

Logo CCUC
El Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) conté més de 5 milions de registres bibliogràfics. Incorpora els fons de les biblioteques membres del CSUC i d'altres biblioteques associades. L’Ateneu participa per tal de millorar l’accessibilitat a les seves col·leccions bibliogràfiques.
Logo Pares
Amb el suport de les subvencions per a l'elaboració i la millora d'instruments de descripció i la digitalització del patrimoni documental de Catalunya costudiats en arxius otorgades pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, des de l'Ateneu Barcelonès s'han descrit els fons arxivístics següents: el fons personal de Josep Maria Roca i Heras (2018), el fons de l'Ateneo Catalán (2019) i la sèrie documental de llibres d'actes de l'Ateneu Barcelonès (2020) i descripció dels fons de tres entitats antecessores de l'Ateneu Barcelonès: Fons Casino Barcelonés, fons Círculo Mercantil i fons Centro Mercantil Barcelonés (2021).
Logo Pares
El Portal de Archivos Españoles (PARES) és un projecte del Ministerio de Educación, Cultura y DEporte destinat a la difusió del patrimoni arxivístic de l’Estat. L’Ateneu participa amb la descripción del Fons Joan Crexells
Logo Blog LlegeixB@arcelona

LlegeixBarcelona és una iniciativa de la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès i de les biblioteques del Districte d’Horta-Guinardo. Pretén promocionar la lectura i la participació ciutadana, destacant les diverses activitats que es fan a totes tres biblioteques. En aquest bloc podreu trobar de forma periòdica imatges, fragments literaris, diversos itineraris barcelonins, informació sobre autors, monogràfics  i activitats literàries.