Què va suposar l’edició d’Els altres catalans, de Paco Candel

50 anys de l'obra Els altres catalans, de Paco Candel 

Una nodrida representació de membres de diverses associacions veïnals i del teixit associatiu del país ha assistit a l'acte de commemoració del 50è aniversari de la publicació d'aquesta obra emblemàtica, a la sala Bohigas de l'Ateneu Barcelonès. Reconeixement a la seva tasca social, l'anàlisi del seu periodisme intencional i compromès i anècdotes divertides sobre la seva vida han estat els principals elements d'aquest homenatge a Francesc Candel Tortajada.

Manuel Pousa, sacerdot; Josep Martí Gómez, periodista; Lluís Cabrera, president de l’associació Els Altres Andalusos, i Pere Baltà, president de la Fundació Paco Candel, han analitzat l’empremta que ha deixat l'obra Els altres catalans de Paco Candel i la importància d'aquesta obra que va escriure fa 50 anys. Un llibre que ha esdevingut un icona sobre l'anàlisi del fenomen de la immigració i els seus efectes en la terra d'arribada: Catalunya.

Ramon Alcoberro, bibliotecari de la Junta Directiva de l'Ateneu Barcelonès i moderador de l'acte, ha subratllat que "l'obra de Candel va ser un instrument bàsic per evitar la divisió de Catalunya en dues comunitats, per raons de llengua i cultura".  Ha destacat que persones com l'escriptor i periodista, Paco Candel, i Elias Ortiz, metge de can Tunis, mereixen "un reconeixement no només per la seva gran tasca, sinó per les dures condicions del moment  i, sobretot , pel que van evitar".  Segons Alcoberro "amb la seva obra i la seva vida, amb el testimoni de cada dia, van lluitar perquè la immigració no fos un element d’escissió social" i van contribuir decisivament a la cohesió social del país. I ha defensat que retornar a Candel és "recordar l'exigència que tenim de construir una comunitat a través de persones de procedència i idees diverses".

Manel Pousa, "el pare Manel", ha destacat que Els altres catalans és un llibre que "el va sacsejar, per les converses que té amb la gent" i "com construeix la visió d'una comunitat plural".  Una obra que l'ha ajudat molt perquè té una "actualitat bestial", amb bones estadístiques i un anàlisi acurat de la situació de moment. I és que segons el pare Manel, gràcies a la seva experiència com a capellà de barri, ha observat que encara és un escrit útil i es pot aplicar a les noves corrents migratòries del país. Ajuda a plantejar la realitat i els problemes actuals, amb una actitud integradora i amb voluntat de resoldre els problemes de les persones, ha remarcat.

Josep Martí Gómez ha recordat que l'any 2007 va ser "un any nefast" perquè van morir els periodistes Josep Maria Huertas i Paco Candel. Josep Maria de Sagarra va definir el grup de periodistes aglutinats a l'entorn de Huertas com els "Huertamaros". Però segons Martí Gòmez eren més aviat "Candelianos" perquè a partir de la lectura de Donde la ciudad cambia su nombre i Els altres catalans van aprendre que cal escriure d'allò que es viu directament i prenent un compromís". I ha afirmat que Paco Candel va ser, sobretot, un mestre de periodisme i reportatge per bona part de la generació de periodistes dels anys seixanta.

Lluís Cabrera ha explicat que la lectura d'aquesta obra, l'any 1969, als 15 anys, "l'impacta profundament" i gràcies a la qual descobreix  "que ve d'una terra rica però explotada per terratinents i cacics,. Que és perdedor de la guerra Civil, desplaçat d'Andalusia als anys 60 i que si la República hagués consolidat la reforma agrària encara seria allà. I que és d’origen humil i senzill". Un llibre que, segons Cabrera, el porta a connectar amb la clandestinitat antifranquista, a participar en moviments veïnals per millorar les condicions de vida de la gent i com la cultura es pot autogestionar des del barri. I ha subratllat que Candel demostra que aquest territori no és "la novena província andalusa" i que no "hi ha una Catalunya dual" sinó que som un sol poble. "Tenim arrels andaluses però som catalans", ha sentenciat.

Pere Baltà ha descrit que va viure personalment un "ambient candelià". I és que gràcies a les seves obres "descobreix que el món que descriu Candel a les novel·les, és el món que tenia al voltant". Segons Baltà, conèixer a Candel el va marcar "pel seu compromís social i la seva forma d'entendre la vida i el periodisme". Un periodista que, segons el president de la Fundació Paco Candel, de simple observador i notari realitat passa a "creuar el Rubicó i procura solucionar els problemes de les persones", a través de la seva participació en moviments socials i en organitzacions cooperatives. Segons Baltà, la novetat de Candel és que ensenya a través de la literatura "un món diferent al de la burgesia, dels premis Nadal" per a presentar "un món amb una problemàtica diferent i fer aflorar la consciència de classe".

La vigència d’Els altres catalans, després de 50 anys, és que continua essent un antídot útil contra l’intent de dividir la societat a través de la llengua i la cultura, i una defensa de la necessitat de “respectar la cultura del nouvingut i que ell respecti l’autòctona, per a construir un sol poble”.

Data: 

03/03/2014 - 19:30

Sala: 

Accés: 

Obert

Organitzador: 

Acte organitzat conjuntament amb la Fundació Paco Candel.

Afegeix un nou comentari

Inicieu sessió per a enviar comentaris

Fes-te'n soci