Presentació del portal Arxiu de la Paraula

Enregistrament de l'acte

"Més de 3000 conferències a l'abast de tots els ciutadans". Aquest és l'objectiu del nou portal de l'Ateneu Barcelonès: l'"Arxiu de la Paraula" que ha estat presentat per Ramon Alcoberro, bibliotecari de la Junta Directiva de l'Ateneu i Carles Santacana, professor d’Història i cap del Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona.

Un espai online des del qual es pot accedir als enregistraments de les activitats que s’han celebrat a l’Ateneu des de 1970. El portal té per objectiu compartir amb la societat el fons sonor de l’Ateneu i difondre el testimoni de les discussions i els debats de la Catalunya dels darrers quaranta anys.

"Ha estat un treball de recuperació del patrimoni sonor i de justícia poètica, perquè tornem el que la societat ens ha donat. Un treball de retorn i de recuperació de la memòria històrica" ha subratllat Ramon Alcoberro, bibliotecari de la Junta Directiva de l'Ateneu.

Alcoberro s'ha mostrat alegre i orgullós de presentar aquest nou portal perqué “és un esforç de recuperació de la memòria històrica, per oferir-ho a tots els ciutadans. Es posa a l'abast de tothom i gratuïtament un repositori sonor de conferències, des de l'any 1970”, fet que va qualificar de "gran aportació per a la cultura catalana".

El professor Carles Santacana, per la seva banda, ha exposat que "l'Arxiu de la Paraula és una eina de difusió cultural gratuïta que obre un acte intim -conferències- al món".

A més, Santacana ha remarcat que aquest nou repositori sonor digital aporta valor en dos grans camps: "Docència" i  "Investigacó". D'una banda, "es pot seguir l'evolució dels pensament sobre diversos àmbits humanístics" i, per l'altra, "aquest portal amb l'arxiu sonor també permetrà l'estudi del llenguatge i lèxic a través de diverses dècades", ha anunciat.  

Actualment, el portal compta amb 348 arxius d'àudio -conferències realitzades durant les dècades de 1970 i 1980- on hi podem trobar persones de gran rellevància: polítics com Josep Tarradellas, Heribert Barrera o Antoni Siurana, historiadors i intel·lectuals com Josep Termes, Isidre Molas, Joan Alegret o Richard Lowenthal i escriptores com Carme Riera, Montserrat Roig i Teresa Pàmies. 

L'Arxiu de la Paraula aspira a convertir-se en una eina de referència per a les intranets docents de les nostres universitats, en un fons de consulta per als treballs de recerca dels nostres batxillers i en una documentació de primer ordre per a periodistes i ciutadans.

L'Arxiu de la Paraula es pot consultar a: http://arxiudigital.ateneubcn.org 

Afegeix un nou comentari

Inicieu sessió per a enviar comentaris

Fes-te'n soci