Murtra Ensemble presenta Ígor Stravinsky

Per Lluís Trullén de Revista Musical Catalana
Totes les fotografies: © Igor Cortadellas

Una de les particularitats que ha marcat la trajectòria artística del Murtra Ensemble ha estat la construcció d’uns programes que tenint com a nexe comú la música del segle XX i contemporània, cerquen l’originalitat i una marcada personalitat com a premissa. La incorporació d’altres llenguatges artístics (noves tecnologies, dansa, arts plàstiques) a la mateixa música atorguen als seus espectacles aquesta mirada particular que pot arribar a donar una nova dimensió a la música.

En el seu nou espectacle, presentat aquest cap de setmana a Santa Coloma de Gramenet, Barcelona i Vilanova de Geltrú, la quinzena d’integrants del Murtra han realitzat una mirada actual a l’obra d’Stravinsky en què la modernitat inherent de les seves partitures ha servit per construir un tapís musical acompanyat per la direcció escènica de Jaume Sangrà, el qual era, a més, l’actor de l’espectacle. L’entrada de carruatges de l’Ateneu, amb el seu pati i la seva escalinata imponent, es convertien en escenari per acollir un concert en què es programaven fragments d’una dotzena d’obres d’Stravinsky, algunes d’arranjades exquisidament per Jordi Cornudella.

La primera secció estava constituïda per les Tres peces per a clarinet sol (amb un impecable Miquel Ramos), el primer moviment per a piano de Petruixka (amb un esplèndid Àlex Ramírez), la “Ronda de les princeses” de L’ocell de foc o la suite de la Història del soldat per a violí, clarinet i piano. Aquesta música d’una marcada potència expressiva i emocional permetia oferir a Jaume Sangrà, comptant amb la complicitat escènica dels músics, un joc coreogràfic marcat per moviments contundents, rotunds, com una mirada crítica cap a certes relacions socials i personals actuals.

A poc a poc la resta de músics del Murtra, que havien estat estirats als esglaons de l’escala, amagats de la visió del públic, van anar incorporant-se i creant així un efecte prou original i sorprenent. Fragments de La consagració de la primavera, amb una interpretació espectacular (afavorida fins i tot per la reverberació de l’espai) plena de força i d’aquell “salvatgisme” i d’accentuació rítmica inequívocament lligada a Stravinsky, van iniciar un nou apartat de l’espectacle. Música del “Concertino”, de la “Fanfare” i finalment del “Tango” i del “Ragtime” ens conduïen cap a una distensió musical que havia marcat l’acurada selecció de les anteriors obres seleccionades. Un nou treball del Murtra Ensemble esplèndid a nivell interpretatiu, afavorit per la permanent modernitat de la música d’Stravinsky.

Article original a Revista Musical Catalana

Murtra Ensemble és una formació instrumental amb la clara vocació dʼinterpretar música del segle XX i música contemporània. Està formada per músics amb una marcada inclinació i compromís per la música de cambra.

En les seves produccions, Murtra Ensemble posa especial atenció en els compositors del nostre país. També incorpora elements dʼaltres llenguatges artístics com la dansa, les arts plàstiques, el teatre, les noves tecnologies, etc., així com presentacions de les obres per tal de facilitar l’aproximació del públic a llenguatges musicals més complexos. Igualment cal mencionar l’activitat formativa i educativa a través de projectes com Aula Oberta, així com els concerts familiars o altres activitats de caràcter divulgatiu.

Les seves originals propostes inclouen, entre d’altres, música de Mompou, Montsalvatge, Cervelló, Soler, Gasull, Mahler, Milhaud, de Falla, Lorca, Gerhard, Strauss, Prokoviev, Debussy, Stravinsky i Saint-Saëns. Ha actuat arreu de Catalunya i d’Espanya, amb presència en diversos auditoris, festivals i temporades, entre els quals cal destacar la inauguració del Festival Internacional de Música de Cadaqués 2010 amb Silvia Pérez Cruz, el Festival Temporada Alta de Girona, el Festival de Música y Danza de Granada i la Feria de Teatro de Palma del Río (Córdoba).

Ha guanyat la Beca Primer Acte – Premis Quim Masó 2011 amb el seu espectacle familiar multidisciplinar Viatge a la lluna, que s’estrenarà al Festival Temporada Alta 2011 i es podrà veure al Teatre Nacional de Catalunya l’any 2012.

Sense renunciar a les seves arrels badalonines, ha desenvolupat una important tasca de residència a lʼAuditori Can Roig i Torres de Santa Coloma de Gramenet.

Afegeix un nou comentari

Inicieu sessió per a enviar comentaris

Fes-te'n soci

Actes relacionats