María Luz Morales: el periodisme

Una època difícil i molt convulsa va ser l’escenari en què la periodista María Luz Morales (1898-1980) es va convertir en la primera dona que va dirigir¡ La Vanguardia. El periodista Lluís Reales va pronunciar ahir una conferència a l’Ateneu Barcelonès en la qual va desgranar algunes de les claus sobre la vida i l’obra de Morales, una dona que va ser pionera en molts aspectes a la Catalunya de la primera meitat del segle XX.

El 1936, en plena Guerra Civil, La Vanguardia va ser confiscada per la Generalitat i un comitè obrer va escollir Morales com a directora. “Li va agafar terror quan la van escollir –explica Reales–, però ho va fer més per compromís que per convicció. Era una dona progressista, però no comunista ni anarquista ni d’esquerres”.

La xerrada de Reales a l’Ateneu Barcelonès –del qual María Luz Morales va ser sòcia gairebé tota la seva vida– va ser organitzada per l’Observatori Cultural de Gènere, en el marc d’una sèrie de conferències sobre Grans catalanes, i està patrocinada per l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Català de les Dones.

Aquest pas per la direcció del diari durant vuit mesos va marcar en gran mesura la resta de la vida de Morales. “En acabarse la guerra, la convoquen i la tanquen en un convent a Sarrià”, descriu Reales. “D’aquesta època de la seva vida mai no va voler parlar-ne ni escriure’n. Sempre va dir que el que va viure allà ‘no són records, sinó ferides’”, afirma Reales.

Nascuda a A Coruña, María Luz Morales va arribar aBarcelona amb 12 anys. Per Lluís Reales, “va ser una pionera que va escollir els temes de la moda i el cinema, en els quals els periodistes masculins no tenien gaire interès en aquella època”. Reales apunta que “així com hi va haver gent que va haver d’anar-se’n per raons polítiques, Morales, que era culta, progressista i d’un cert feminisme, va viure un exili interior pel fet de ser dona i d’aquella època”. Després de sortir del convent, no va tenir permís per exercir com a periodista, per la qual cosa va fer servir pseudònims masculins.

En les seves indagacions, Reales va descobrir “una dona molt culta, que parlava set idiomes, molt discreta i alhora compromesa”. Dels records escrits sobre ella, s’apunten les hores que va passar a la biblioteca del mateix Ateneu, al qual al final de la seva vida va cedir la seva col·lecció personal de llibres, formada per 1.280 volums.

Directora de la revista El Hogar y la Moda amb només 23 anys, María Luz Morales també va tenir moltes inquietuds intel·lectuals. “Va mantenir relació amb gent de pes, com Marie Curie i Gabriela Mistral, i va ser molt amiga de García Lorca”, diu el periodista, director del programa Terrícoles de BTV.

Davant l’edifici de la seu actual de La Vanguardia, María Luz Morales té avui una plaça dedicada i a Palafrugell també hi té un carrer, encara que Reales indica que, avui dia, les inquietuds per conèixer més sobre la seva figura provenen de la seva Galícia natal.

[Text de: Francesc Bracero, La Vanguardia]

Data: 

29/09/2014 - 19:30

Sala: 

Accés: 

Obert

Organitzador: 

Observatori Cultural de Gènere (OCG), amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Afegeix un nou comentari

Inicieu sessió per a enviar comentaris

Fes-te'n soci