Llibre de la Creació

"El Llibre de la creació és un misteri. És un llibre que no sabem molt bé què diu, o per què ho diu, o per què ho diu com ho diu i la màgia del llibre està en tot això". 

D'aquesta manera, el poeta, traductor i doctor en filologia semítica, Manuel Forcano, ha presentat aquesta enigmàtica obra  Una obra que des de la seva descoberta a captivat a moltes persones, pel misteri de la seva formulació  i l'ha convertit en un llibre sagrat pels cabalistes, inaugural pel que fa a la filosofia en hebreu, en el primer graó de la mística judaica.

"No sabem qui l'ha escrit, no sabem quan s'ha escrit, i no sabem perquè, de sobte, apareix a Europa i és objecte d'obsessió per una sèrie de rabins i estudiosos de les tendències místiques"

I és que la incògnita, el secret i l'enigma envolten aquesta obra. Un breu i antic opuscle d'especulació cosmològica i cosmogònica d'origen imprecís, de difícil datació, d'autor desconegut, de contingut difús, d'estil lacònic i de sintaxi obscura, potser el text més enigmàtic de la literatura hebrea de tots els temps.

A més, la seva brevetat i les extremes dificultats per comprendre'n el missatge, mai tan poques paraules no havien tingut tant poder ni fascinat tantes ments preclares.

Un llibre que és el primer assaig especulatiu conegut del pensament jueu en llengua hebrea i cal considerar-lo, per tant, com el sòcol conceptual de diversos sistemes de la filosofia i la mística judaiques.

Segons Forcano, pocs altres llibres en hebreu han exercit, després de la cloenda de la redacció del Talmud, una influència tan decisiva en el desenvolupament del pensament jueu.

Pel que fa específicament a la literatura d'especulació esotericomística, el Llibre de la Creació és un text fonamental i indispensable. Pel que respecta a la càbala jueva, és un text fundacional i gairebé considerat sagrat.

Els versos juguen amb les vint-i-dues lletres de l’alefat (l’alfabet hebreu) i els sefirot (els deu nombres). Les combinacions dels signes són les que duran a terme la creació; de la mateixa manera que amb elles, segons el llibre, creà Déu totes les coses.

La concepció holística que enfoca el text, les relacions d’astres, òrgans humans i lletres de l’alfabet hebreu, ens duen, més enllà de la simple curiositat dels enllaços que es creen, a pensar sobre les relacions ocultes de les coses, els orígens i associacions que han deixat petjada al llarg dels segles fins als nostres dies.

Tots aquests misteris i la dificultat de comprendre la obra és el que la fa realment interessant.

Afegeix un nou comentari

Inicieu sessió per a enviar comentaris

Fes-te'n soci