Joan Merli. Marxant i editor, de Barcelona a Buenos Aires

Data: 

20/09/2023 - 18:30
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

Secció: 

Joan Merli i Pahissa (Barcelona, 1901-1995) fou una de les personalitats més interessants i polièdriques del panorama cultural català de la primera meitat del segle XX. Va ser un reconegut editor, marxant, crític d’art, promotor cultural, escriptor i col·leccionista. També fou secretari de la Junta Municipal d’Exposicions d’Art de Barcelona i dirigí la prestigiosa revista Art. Durant la guerra civil publicà l’obra 33 pintors catalans editada pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya que va tenir una gran repercussió internacional. 

Al final de la guerra s’exilià a Buenos Aires on fundà la famosa Editorial Poseidón que publicà obres transcendentals de la història de l’art i esdevingué un activista cultural amb vocació universal a favor de la llengua i la cultura catalanes.
Enguany, se celebra el seu centenari com a editor i la Secció d’Arts visuals de l’Ateneu Barcelonès ha volgut adherir-se a l’efemèride amb la presentació d’una xerrada sobre la seva figura. D’aquesta manera, es pretén rescatar-lo de l’oblit i donar a conèixer la importància de la seva obra com a editor i marxant d’art a Barcelona i, durant la seva estada a Buenos Aires, on s’implicà en les tasques de les grans editorials consolidades a l’exili.

A càrrec de Ester Baron Borràs, historiadora de l'art
Presenta: Bernat Puigdollers, ponent de la secció.