IA i biomedicina: Reflexions sobre el futur de la salut i la recerca

Cicle “Més intel·ligents, més humans? Algoritmes, societat i cultura”

Data: 

04/10/2023 - 18:30
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

Secció: 

Organitzador: 

En col·laboració amb el Centre de Regulació Genòmica i EMBL - Barcelona Collaboratorium

Les tecnologies d’intel·ligència artificial s’estan fent servir en cada cop més àmbits: des de tasques quotidianes fins a la recerca més avançada, passant per la creació cultural o l’oci. Són tecnologies que generen entusiasme i reticències, i que  per a algunes persones plantegen futurs esperançadors, mentre que per a d’altres obren escenaris distòpics.

En l’àmbit de la biomedicina, la IA està permetent assolir nous resultats gràcies a l’anàlisi d’un gran nombre de dades: des de la identificació de nous marcadors que poden generar diagnòstics més ràpids fins al descobriment de nous fàrmacs. Com en tota tecnologia emergent, sorgeixen reptes ètics i interrogants que cal abordar com a societat per tal d’aprofitar el màxim potencial de la IA i minimitzar-ne els riscos.

En aquest diàleg, que forma part del Cicle "Més intel·ligents, més humans? persones expertes de l’àmbit de la biologia predictiva que fan servir la IA en biomedicina debatran sobre com aquesta tecnologia està transformant la investigació i quins dilemes ètics planteja.

A càrrec de Mafalda Dias, cap del grup Aprenentatge Automàtic Probabilístic i Genòmica al Centre de Regulació Genòmica i Senior Fellow del Barcelona Collaboratorium; Roderic Guigó, cap del grup Biologia Computacional del Processament d'ARN al Centre de Regulació Genòmica i Natalia Dave, cap del departament d'Estratègia i Finançament del Centre de Regulació Genòmica.

Modera: Josep M. Lozano Soler, Catedràtic de la Universitat Ramon Llull i Professor del Departament de Societat, Política i Sostenibilitat a Esade i Doctor en Filosofia i Ciències de l’Educació