Compromesos amb l’educació

Jordi Cornudella, escriptor i editor; Montserrat Anton, directora de l’ICE de la UAB; Joan Majó, vicepresident de la Fundació Jaume Bofill, i Joan M. del Pozo, professor de Filosofia de la UdG, han participat en el diàleg sobre el món de l'educació a proposit de l'obra Educacionari.

L'editor, Jordi Cornudella ha obert el diàleg, al voltant de la temàtica de fons de l'obra del Dr. del Pozo, plantejant els principals interrogants que afronta l'àmbit de l'ensenyament: Què està passant amb l'educació? Què hem de fer amb l'educació? Quina importància té l'educació per una societat? Quin pes hi té l'educació en valors i la formació de ciutadans en l'ensenyament actual?

El vicepresident de la Fundació Jaume Bofill, Joan Majó, ha apuntat que aquesta obra "no és un llibre sobre l'educació, és un llibre de filosofia". Prèn l'educació com a excusa per pensar amb les persones. "Es plenteja què és l'ésser humà? Però com que la persona humana té tantes dimensions, i el procés educatiu és el que fa que creixin i es manifestin aquestes dimensions, quan es parla de les dimensions humanes, en cada una d'elles s'acaba parlant de l'educació perquè és el que permet desenvolupar-les", ha raonat Majó. "Aprendre i ajudar a aprendre és fer fluir el que cadascú porta amb potència i que es pot acabar transformant amb acte", ha afegit.I sobre l'obra Educacionari, de Joan Manuel del Pozo, n'ha subratllat que és "un llibre de filosofia en píndoles".

La directora de l’ICE de la UAB, Montserrat Anton, ha destacat que Educacionari "és un llibre sobre l'educació que fa pensar sobre l'educació". Una obra, segons Anton, que a partir de 60 conceptes et permet reflexionar sobre l'educació des de molts punts de vista. Un llibre, assegura, que es pot dividir amb 4 itineraris:

a) Emocionalitat - educació com una activitat interpersonal.
b) Intergralitat - l'educació ha de ser integral, perquè la persona és un compost de factors múltiples.
c) Professionalitat - condició de mestres i professors ben formats i capaços d'ensenyar bones pràctiques.
d) Verbalitat - llengua com a element central i i ndispensable en la humanització i en la socialització.

Des de la perspectiva de cada itinerari, torna a formular l'educació. "Hi ha 60 entrades i formes de repensar les coses, però totes estan interconectades", ha destacat. "Educar és alimentar, fer créixer, estimar". És una obra que va molt més enllà de l'Escola. Fins i tot, afirma Montserrat Anton, és una reivindicació del Pacte Nacional per l'Educació. Se'n desprèn la idea que "un sistema és just si atorga una plaça d'educació digne", afegeix.

Jordi Cornudella ha afegit que Educacionari és un llibre d'educació i filosofia, en el sentit més noble, però no una regleció abstracte sinó a fons sobre conceptes amb la mirada posaga per buscar el bé comú i el benestar col·lectius. I ha remarcat que no és un llibre acadèmic, sense notes al peu. Ni tampoc un llibre de combat sinó que s'acosta a l'educació anant-ne a buscar els seus fonanments.

Joan Majó ha subratllat que per molt que volguem donar importància als valors immaterials, una part del benestar depèn de temes materials. Des del punt de vista econòmic, els factors de comptetitivitat clàssics eren costos baixos (salaris, energia, impostos). Ara, ha exposat, la comptetivitat té dues grans base: "la productivitat i la innovació". Dos elements que no són possibles sense un alt nivell de formació i de cohesió social. Per tant, el bon funcionament d'una economia cada vegada està més basada amb el bon funcionament de l'educació i la igualtat social. "El baix nivell de formació i l'alt nivell de desigualtats són els elements més negatius de cara a la competitivitat". "La correlació directe entre educació, igualtat i creixement és total", ha sentenciat.

Majó ha argumentat que l'educació afecta directament a les persones i indirectament al seu benestar. Per tant, ha exposat, permetre nivells de desigualtats comportarà un futur pitjor perquè hi haurà pesones menys competitives. "La pobresa d'alguns afectarà al benestar futur de tots". I ha reclamat que cal oferir instruments perquè la formació actual faciliti la cohesió social.

El professor de Filosofia de la UdG, Joan Manuel del Pozo, ha explicat que Educacionari "és un llibre d'educació fet amb perspectiva filosòfica i un llibre de filosofia amb ambició educativa".

"Allò que escau a l'ésser lliure és plantejar-se amb quina finalitat vol servir amb les seves opcions", afirma del Pozo. Necessitem pensar les finalitats d'allò que ens vol construir com a persones, que és l'educació. Si l'educació és l'impuls de la construcció de cada persona, hem d'ajudar-la perquè pugi triar quina finalitat vol centrar-se. Al sistema educatiu li manca una reflexió sobre les finalitats, motiu pel qual el dr. del Pozo ha fet aquesta obra.

La voluntat d'aquesta obra és "ajudar a fixar finalitats educatives" per saber de quins instruments ens hem de dotar per servir-les ha destacat. "Si no saps perquè fas una cosa, tampoc sabràs com l'has d'acabar fent", ha afegit. I ha definit que educar "és ajudar a altres persones a construir-se en plenitud i llibertat". Finalment, Joan Manuel del Pozo ha subratllat que "l'educació ha de ser un valor per sí mateix, i derivadament s'obtindran resultats".

Afegeix un nou comentari

Inicieu sessió per a enviar comentaris

Fes-te'n soci