Cicle “El laboratori de Babel”

Es pot educar a un fill amb cinc llengües a la vegada?

Diuen que cada 15 dies mor una llengua, i que de les sis mil llengües que hi ha avui al món, tres mil estan amenaçades. Algunes entitats i ciutadans miren de trobar la manera de que sobrevisquin alguns d’aquests idiomes en perill d’extinció. Quins són els beneficis del multilingüisme? El documental ‘La força de Babel’ intenta explorar les vessants neurològica, política, econòmica i tecnològica de les comunitats multilingüistes. Joan Úbeda, director de Media 3.14 i autor del documental, va presentar el film a l’Ateneu.

L’Anna Solé és catalana i parla cinc idiomes. Viu a Brussel·les i treballa a la Comissió Europea, un indret plegat de persones d’arreu d’Europa. A casa parla català amb els seus dos fills, anglès quan parlen amb família i neerlandès o francès amb els seus amics i companys de feina. Els seus fills estudien francès, neerlandès i anglès a l’escola. La mare confessa que la pluralitat d’idiomes mai ha estat un problema, però que quan va quedar-se embarassada per primer cop va preguntar-se: “Es pot educar un fill amb cinc idiomes?” Després d’una llarga indagació, no només ha pogut constatar que si, sinó que a més, ha descobert els beneficis de parlar més d’una llengua.

A nivell neurològic, per exemple, s’ha demostrat que les persones que parlen més d’un idioma tenen més capacitat per desenvolupar diverses tasques a la vegada, un fet que es dóna menys en persones que han crescut en un ambient totalment monolingüe. El multilingüisme és sens dubte una oportunitat de creixement personal i social, que aporta riquesa cultural a aquell qui el practica. Amb cada llengua que es mor es perd part del nostre coneixement, la diversitat de llengües constitueix un benefici notable per la humanitat.  

Les llengües han esdevingut una eina fonamental per la reproducció sobre el món, gràcies a la descodificació dels jeroglífics, per exemple, avui coneixem la història dels egipcis, un relat fonamental per entendre la nostra història. Els idiomes formen part del nostre passat i del present, i seran, sens dubte, una peça clau pel futur. És per això que la revolució tecnològica d’aquests dies no vol deixar escapar la oportunitat de crear en la xarxa un indret pel multilingüisme. Wikipedia, per exemple, està ajudant a que revisquin alguns idiomes en perill d’extinció. Altres empreses estan creant traductors de qualitat que fomenten la pervivència de les llengües. 

Però no només existeixen oportunitats a nivell de desenvolupament neuronal, o social, el multilingüisme facilita la cerca de feina i obra portes a les empreses que el practiquen. Es ven més i millor si s’aplica una estratègia lingüística, i es guanya projecció a l’estranger si l’empresa té treballadors capaços d’explicar-se en diversos idiomes. El valor econòmic de les llengües és inqüestionable.

Però existeix un altre factor que és fonamental a la hora de decidir sobre la supervivència d’un idioma: el polític. Israel, per exemple, va fer reviure una llengua gairebé morta, l’hebreu. Aquest exemple demostra com la voluntat política pot ser capaç de fer reviure una llengua, o, de la mateixa manera que li dona vida, com aquesta voluntat política pot fer que desaparegui un idioma en un tres i no res, d’intents n’hi ha hagut molts. Les pressions polítiques poden ser clau per decidir el futur d’una llengua, i hi ha qui defensa l’expansió d’uns pocs idiomes que permetin la globalització real que des de fa tant temps s’està cercant, per l’Anna Solé, aquest és un greu error.

Així doncs caldrà veure la història de la Torre de Babel com una oportunitat que ajuda a l’enriquiment personal i de les societats, i caldrà trencar d’una vegada per totes amb el gran mite. L’Anna Solé i la seva família han sabut veure en el multilingüisme la força que té Babel.

 

Data: 

15/07/2013 - 19:30

Preu: 

Entrada lliure

Accés: 

Obert

Secció: 

Organitzador: 

Organitzat en col·laboració amb l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC)

Afegeix un nou comentari

Inicieu sessió per a enviar comentaris

Fes-te'n soci