Cicle: “Horitzó 2020: el projecte del catalanisme polític en l’horitzó de la integració política europea”

Nova sessió del Cicle Horitzó 2020, amb la presència del catedràtic de Ciència Política i Afers Públics a la Universitat de Princeton, Carles Boix; la productora i presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola; i el professor de Dret Constitucional i Ciència Política  a la UB i ESADE, Joan Ridao. El debat ha estat conduit pel professor de Ciència Política a la UB, Joaquim Colominas.

La taula rodona ha començat amb la intervenció de Carles Boix que ha destacat els dos eixos bàsics del debat actual que són la viabilitat econòmica i el futur de Catalunya dins de la UE. A través dels articles 49 i 50 del Tractat de la UE, Boix ha afirmat que de la mateixa manera que cal negociar una ampliació de la UE, també cal pactar l’escissió d’un territori membre de la UE. Per tant, no hi ha una idea clara sobre en quin context es trobaria Catalunya en cas de iniciar el procés.

Per la seva banda, Isona Passola ha aportat una visió cultural al debat. Ha destacat que la cultura “cohesiona internament i ens permet explicar-nos externament” i que per tant és una eina indispensable. També ha augurat que, una vegada Catalunya tingués estructures d’estat, no seria necessari el catalanisme, perquè ja no caldria defensar-se i que cal construir una societat on els que hagin votat que no al referèndum també s’hi puguin sentir còmodes.

Per acabar, Joan Ridao ha fet una breu mirada al passat per constatar que actualment el catalanisme és més inclusiu. També ha analitzat la situació des de la perspectiva de l’Estat Espanyol i ha recordat que “ara mateix els partidaris d’una Espanya sense comunitats autònomes són gairebé una majoria” i per tant l’estat tendeix a una recentralització.

Data: 

07/11/2013 - 19:00

Sala: 

Preu: 

Gratuït

Accés: 

Obert

Organitzador: 

Fundació Catalunya Europa i Centre d’Estudis Jordi Pujol, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès

Afegeix un nou comentari

Inicieu sessió per a enviar comentaris

Fes-te'n soci

Actes relacionats