Barcelona: capitalitat, equitat, identitat (Persones, Oportunitats, Projectes)

Primer acte del "cicle Barcelona", impulsat per l'Ateneu Barcelonès, protagonitzat en aquesta primera sessió per Antoni Vives, tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona. Amb el títol "Un model de creixement social", Antoni Vives ha exposat com Barcelona aspira a consolidar el lideratge en el camp de les metròpolis globals, per la capacitat d’oferir un model de desenvolupament humà equitatiu, basat en la generació i redistribució de riquesa, aportant solucions efectives als problemes del medi ambient i a les desigualtats. Tot això potenciant el paper com a capital de Catalunya i del conjunt dels Països Catalans, i el seu caràcter de ciutat arrelada en un passat ric, empeltada d’un present en plena transformació sociocultural, i projectada a un futur carregat d’oportunitats.

Vives ha iniciat la sessió detallant un conjunt de xifres per a visualitzar la dimensió i la importancia de Barcelona: és una ciutat que representa el 0,3% del territori nacional, el 21% de la població i el 37% dels llocs de treball del país. Hi ha 1000 centres educatius i 39 mercats. És una ciutat de ciutats, que impulsa el conjunt de l'àrea metropolitana.

El tercer tinent d'alcalde ha destacat que Barcelona també és un "motor espiritual del país". Barcelona trascendeix Catalunya i Catalunya col·labora amb què aquesta ciutat vibri de manera especial arreu. I ha afegit que "sense entendre l'element espiritual de Barcelona, no es pot comprendre el paper que juga en la definició de la nostra identitat la ciutat".

És una ciutat que es transcendeix en ella mateixa i, afirma Vives, és un invent per un país més gran que el que tenim. S'origina en el moment que Jaume I decideix deixar-se del somni del nord i dirigir-se cap al sud. Segons el tercer tinent d'alcade, s'inventa una ciutat amb unes institucions prou fortes per a vertebrar un territori molt més gran que veritablement després ha tingut, pels avatars històrics i per la manca de capacitat política dels catalans de vertebrar un Estat que ens impulsés cap endavant. És gràcies a la potència de Barcelona que se'ns ha situat en el mapa internacional. Ara forma part del mapa de "l'espina d'orsal d'Europa", un invent intel·lectual de Joan Amorós (president de FerMed). 

Què ens permet l'element espiritual de Barcelona? "Definir una manera de ser al món que és la nostra", subratlla Antoni Vives, atacant els problemes fonamentals de la societat, des del nostre punt de vista, però no renunciant a donar solució a cap dels problemes que té plantejat la societat moderna.

L'àmbit metropolità, afirma, "ens permet decidir com volem participar i intervenir en els grans debats del món d'una manera sòlida per fer possible aquest transcendiment permanent de la nostra realitat com a ciutat i nacional. Cal enfocar-nos al futur donant resposta a tots i cadascun dels reptes que tenim plantejats com a societat, exposa.

Segons Antoni Vives, hi ha tres reptes que vertebren el seu model de ciutat: 1) Repte de la legitimitat democràtica 2) Repte econòmic i social (com generar oportunitats i 3) Repte ecològic.

Pel que fa al repte de legitimitat democràtica, ha destacat que s'ha fet palès que "no n'hi ha prou amb la democràcia representativa" i que hi ha altres formes com la "democràcia directa". "Les formes de democràcia representativa han de ser perfeccionades i no n'hi ha prou amb el vot cada quatre anys", afirma Vives. I cal perfeccionar-ho, afegeix, amb "processos de participació que siguin reals", un "plus de legitimitat que la gent exigeix" i que han d'oferir els poder públics tenint en compte que "la visió del ciutadà és una visió molt més aproximada a la sensibilitat del dia a dia".

Remarca Vives que "la identitat ens defineix, no hi ha un projecte polític sense una identitat associada i tots els projectes legitimats democràticament han d'estar legitimats en la recuperació d'una identitat preexistent". Valorar la identitat, ha afegit, és entendre que hi ha comerços d'interés general, que ens ajuden a explicar el que som. La identitat la trobem en el petit detall i en el gran detall, ha exposat, com els grans elements arquitectònics (les xemeneies) que són símbol del passat recent de la ciutat. "La identitat és transformar els elements que ens identifiquen en elements que ens projectin cap al futur", ha sentenciat.

"Fins fa quatre anys Barcelona tenia 120 oficials que venien a veure els canvis de la ciutat, actualment es reben 250 delegacions internacionals per observar el model urbà de la ciutat", ha anunciat. "La capacitat de modelitzar una identitat determinada permet anar pel món definint un model, que és el propi, adaptant-lo a cadascuna de les condicions" ha exposat.

 

 

 

 

Data: 

10/02/2015 - 19:00

Sala: 

Tipologia: 

  • Actes de la Junta Directiva

Accés: 

Obert

Organitzador: 

Ateneu Barcelonès

Afegeix un nou comentari

Inicieu sessió per a enviar comentaris

Fes-te'n soci

Actes relacionats